4f84b172-0bb4-4cda-bf42-762a3735c0e1[1].

FRANK NGODA

Vice Ordförande, Strongman

Frank Ngoda kom till Sverige när han var 10 år gammal.

Knappt hade han hunnit packa upp flyttlådorna innan han började göra allt han kunde för att lära sig svenska så att han skulle kunna komma ikapp relativt med sina jämnåriga i skolan.

Han besökte ett gym för första gången tillsammans med sin morbror i Tanzania under en besöksresa på sommarlovet 2005, några månader innan han skulle fylla 15.
Han blev snabbt förälskad i processen att pressa kroppen, och sedan få känna den växa.

Frank har varit intresserad av Strongman sedan han såg Magnus Samuelsson vinna Sveriges Starkaste Man.

Att bildligt få se hur man kan bygga sin kropp till det extrema, och prestera nästintill ofattbart, satte språng på Franks hjärta; det driv han alltid haft fick ett mål.

Träningen blev en stor del av Franks liv när han skaffade sitt första gymkort vid 15.

Han växte snabbt och dök djupare och djupare in i träningens och kostens värld.

Under sina första år med träning och gymmande kände han inte att han skulle ge sig in i Strongman, om tillfrågad, men intresset och entusiasmen för sporten fanns alltid där.

Många kvällar spenderades tillsammans med vänner och bekanta, tittandes på nya ansikten och nya muskler, sättandes nya rekord.

I ren förundran och av häpnad bevittnade han nybörjare på TV-skärmen resa sig till toppen inom Strongman, och Franks inre sug efter något mer bankade tröttlöst på inifrån bröstet, för att få honom att börja satsa.


Efter gymnasiet fortsatte Frank träna och hade provat på Amerikansk Fotboll, men som inte gav den tillfredsställelse han sökte. Genom att fokusera på det han älskade – träningen – hade han helt plötsligt vuxit till en kandidat för den sport han alltid hållt över alla andra, och som han tyst skrikit efter inombords – Strongman.

Att få prestera utöver det opresterbara.


Det enda som höll Frank från sitt nyfunna mål, att en dag få stå som Magnus Samuelsson och totalt pressa sin kropp till det yttersta, var stabilitet och rutin i livet tillräcklig för att ge rum åt den träning och den kost som behövs.

Efter några år av tumult i privat- och karriärlivet fann han äntligen ett arbete han kunde vara stolt över, och gav honom en karriärsmässig fulländning, som Ordningsvakt.


Efter att ha arbetat flitigt mot att bygga upp sitt liv från grunden på egen hand, har Frank skapat stabilitet och utrymme i sitt liv för att kunna fokusera på det som han insett att han alltid älskat – Strongman.

Genom att kunna kanalisera sitt fokus och sitt driv genom sin entusiasm, sin passion och sitt engagemang, arbetar nu Frank tröttlöst mot att förverkliga sin eviga dröm om att en dag bli Sveriges Starkaste Man...

... eller i vart fall slå Magnus Samuelsson i däckvält.


Idag spenderar Frank det mesta av sin fritid till att lyfta, inte bara vikter, utan främst de människor som omger honom, så att även de kan hitta till sin väg i livet så som han en gång saknade sin.

Idag är Frank en Atlas.